Kanker: een klein woord met zo’n grote betekenis (voor mij)

Kanker vet man! Wat een kankerhoer heb jij zeg! Kanker, een woord van slechts zes letters die vele mensen te pas en te onpas gebruiken zonder dat ze het daarbij over die verschrikkelijke ziekte hebben. Ik word er echt gek van en kan er niet tegen dat mensen het woord kanker zomaar gebruiken. 

In de klas, op straat, in muziek en online. Overal wordt woord kanker gebruikt om aan te geven hoe vet/cool/erg of heftig iets is. Terwijl voor mij kanker maar één ding betekend: en dat is die verschrikkelijke ziekte. Ik snap dan ook echt niet dat mensen dit op een dag zijn gebruiken om iets anders dan de ziekte ermee uit te drukken. Hoe kom je erop? En nog erger.. waarom gebruiken tegenwoordig zoveel mensen die zomaar in hun gesproken of geschreven woord?

Van kleins af aan is mij geleerd dat ik niet met kanker mocht schelden. Mijn ouders vonden dat echt niet kunnen en daarbij was mijn oma net herstellende van haar borstkanker. Als iemand schold met kankerwijf waar zij bij was, dan liet ze mensen schrikken door te zeggen:

Klopt! Ik ben inderdaad een kankerwijf want ik heb kanker.

Mensen schrokken daarvan en ik voelde me heel trots! Trots dat mijn oma zo voor zichzelf opkwam.

Over het algemeen raakt het woord kanker mij niet. Ik vind het belachelijk dat mensen het zomaar gebruiken, maar pijn heeft het mij nooit gedaan. En dat terwijl de kanker mijn allerliefste oma van mij heeft afgepakt. Totdat een studiegenote in een conflict met mij, mij kankerchagarijnig noemde. Het deed pijn, diep in mijn hart. Nooit had het mij geraakt als iemand zoiets zij, maar nu kwam het ineens heel diep binnen. Waarom? Geen idee, maar pijn deed het wel. Gelukkig zaten twee vriendinnen naast mij en die kalmeerden mij zodat ik rustig werd en geen dingen terug zij tegen dat meisje. Ik was beduusd hoe kon zij dat nou zomaar zeggen?

Boodschap van dit artikel? Denk alsjeblieft na voordat je je woordgebruik besmet met het woord kanker. Gebruik het alleen als je het over die ziekte hebt! Want ook al gebruik jij het om iets leuks aan te geven, het kan voor iemand wel heel hard binnenkomen.

 

 

Bron header

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Hai allemaal en welkom op mijn persoonlijke blog. Ik ben Leonie, een 23 jarige student die graag haar interesses met anderen deelt. Hier kun je terecht voor lifestyle, diy's en persoonlijke artikelen. Veel leesplezier! Liefs, Leonie
Follow